Bouterse en Santokhi op zelfde wijze ontvangen in China

inzet

PARAMARIBO/ BEIJING – Zowel president Chandrikapersad Santokhi als president Desi Bouterse is bij aankomst in Beijing ontvangen door de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken namens president Xi Jinping. Beiden zijn de dag daarop ontvangen door president XI Jinping.

 

Op sociale media worden beelden verspreid die suggereren dat Bouterse persoonlijk zou zijn afgehaald door zijn Chinese ambtgenoot, terwijl Santokhi die eer niet te beurt zou zijn gevallen. Die informatie klopt dus niet. Toenmalig president Desi Bouterse en zijn delegatie uit Suriname zijn woensdag 27 november 2019 gearriveerd in de Volksrepubliek China. Het toestel landde omstreeks 09.00 uur plaatselijke tijd. Het staatshoofd werd op de Beijing Capital International Airport op plechtige wijze verwelkomd door Qin Gang, viceminister van Buitenlandse Zaken. Op de eerste dag legden het staatshoofd en first lady Ingrid Bouterse-Waldring een krans bij het Tian’anmen Plein. In de middag ontmoette het echtpaar de Chinese president Xi Jinping en eega, Peng Liyuan.

President Santokhi werd op 11 april op het vliegveld ook opgewacht door een delegatie onder leiding van de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken. Dit keer Hu Chunying. Net zoals bij Bouterse waren ook de Surinaamse ambassadeur in China, Pick Fung-Ho Chong aanwezig en de Chinese ambassadeur in Suriname, Han Jin. Santokhi werd eveneens met eervol militair eerbetoon op de Beijing Capital International Airport ontvangen.

Huidig president Santokhi heeft net als ex-president Bouterse gedurende zijn staatsboek aan China een bezoek gebracht aan het Tian’anmen Plein. Santokhi was hierbij vergezeld van first lady Melissa Santokhi-Seenacherry. Dit plein ligt in de Chinese hoofdstad. Op deze plek heeft Santokhi een krans gelegd bij het monument van de Volkshelden.

Net zoals bij Bouterse is Santokhi een dag later ontvangen door het Chinese staatshoofd. De plechtige ontvangst vond in beide gevallen plaats in the Great Hall of the People in Beijing. Met alle eer zijn Santokhi en diens wederhelft ontvangen. Xi en Santokhi liepen op een rode loper langs een militaire erehaag naar een zaal in the Great Hall of the People. Ook waren er groepen kleine kinderen met vlaggen (van Suriname en China) in de hand op het buitenplein van the Great Hall of the People aanwezig om de twee presidenten hartelijk te verwelkomen. Deze plechtige verwelkoming is standaard voor presidenten. Na de hartelijke en eervolle ontvangst hebben Xi en Santokhi diverse bilaterale gesprekken gevoerd in the Great Hall of the People…[+]