Moestadja: “Armoede leidt tot kinderarbeid”

DNA wil ook

PARAMARIBO – In De Nationale Assemblee is dinsdag de Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen in behandeling genomen.

Verscheidene commissieleden, onder wie Mahinderkoemar Jogi regering willen van de regering weten of met de afkondiging van deze wet de regering kan garanderen dat er minder of helemaal geen kinderen meer op straat te zien zullen zijn. Kinderarbeid is, volgens Patricia Etnel, het gevolg en de oorzaak van armoede in een land. Ze wilde concreet van de regering weten wat ze doet om kinderarbeid te voorkomen.

De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, gaf aan dat er een rapport is uitgebracht van acht districten waar er onderzoek is verricht. De districten die niet zijn meegenomen, zijn Sipaliwini en Brokopondo. De bewindsman zegt dat deze regering geen kinderarbeid meer wil in het land en zij zal dat met de aanname van deze wet, stap voor stap, met succes uitbannen.

Silvana Afonsoewa wilde van de minister weten wat het verschil is tussen een standhouder te Highway, die zijn kinderen meeneemt om te helpen verkopen en een moeder die haar kinderen knippa laat verkopen op straat. “In 2019 moet deze wet helemaal geprepareerd zijn en in lijn worden gebracht met de ILO-conventies van de Unicef.” Kinderarbeid is niet alleen een Surinaams vraagstuk, maar ook een mondiaal vraagstuk, wat betekent dat die overal in de wereld voorkomt. Het maken van een wet is noodzakelijk, maar is lang niet voldoende. Een wet moet ook nageleefd worden.

Minister Moestadja gaf aan het eens te zijn met Etnel dat kinderarbeid niet alleen een vraagstuk is van het ministerie van Arbeid, maar ook van de ministeries van Justitie en Politie, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Volksgezondheid…[+]