Al miljoen Britten tekenden petitie tegen schorsing parlement

miljoen

De petitie tegen de geplande schorsing van het Britse parlement is binnen enkele uren meer dan een miljoen keer getekend. De handtekeningenactie werd woensdag online gezet en rond middernacht (Nederlandse tijd) was de teller de grens van een miljoen al gepasseerd. De petitie staat op een website van het Britse parlement. Dat moet een debat overwegen als meer dan 100.000 mensen tekenen. Die grens is ruimschoots gehaald. The Independent bericht dat het aantal ondertekenaars per uur op enig punt opliep tot bijna 90.000.

De indiener schrijft dat het parlement niet geschorst of ontbonden mag worden tenzij “voldoende” Brexit-uitstel is geregeld of het Britse vertrek uit de Europese Unie helemaal niet meer doorgaat. De huidige deadline is 31 oktober; dat is over 64 dagen. Het vertrek uit de EU is zeer omstreden: bij het referendum koos een nipte meerderheid van 52 procent van de stemmers vóór het verlaten van de unie.

De vorige Britse premier Theresa May wist in het parlement voor geen enkel scenario een meerderheid te vinden. Haar deal met de EU werd meerdere malen weggestemd.(NU)…[+]