Frankrijk voert ondanks protesten toch universeel pensioensysteem in

frankrijk

De Franse premier Edouard Philippe heeft woensdag bekendgemaakt hoe de pensioenen in het land precies hervormd zullen worden. Het al eerder aangekondigde universele pensioensysteem komt er, ondanks vele protesten van de Franse bevolking.

Door het nieuwe pensioensysteem moeten de meeste Fransen langer werken. De wettelijke pensioenleeftijd stijgt van 62 naar 64 jaar. Fransen mogen nog wel op hun 62e met pensioen, maar worden hierop dan wel gekort. Volgens Philippe mogen sommige beroepsgroepen, waaronder militairen, brandweerlieden en politiemensen, wel eerder dan de vastgestelde leeftijd met pensioen. Het nieuwe stelsel geldt alleen voor werknemers die ná 1975 zijn geboren en vanaf 2022 op de Franse arbeidsmarkt komen. Voor de mensen die na 1975 zijn geboren en al werkzaam zijn, komt er een overgangsregeling.

Het Franse pensioensysteem bestond eerder uit 42 speciale pensioenregelingen voor verschillende sectoren. De werknemers kregen vaak relatief hoge pensioenuitkeringen of mochten vroeg met pensioen. Met de invoering van het universele pensioensysteem wil de Franse president Emmanuel Macron geld besparen.(NU)…[+]