Elias: “Ik ben sowieso geen vreemde in Jeruzalem”

jeugdparlement

NICKERIE – “Ik ben sowieso geen vreemde in Jeruzalem. Er moet een verhoging komen of het nou verticaal of horizontaal is, er moet een verhoging komen. Daar bestaat geen twijfel over”, reageert minister Antoine Elias van volksgezondheid wanneer de krant hem confronteert met de slepende kwestie tussen de particuliere verzekeraars en het ministerie om tot hogere premies te komen voor de basiszorg. Of de verhoging gesubsidieerd zal worden of uit de zakken van de verzekerden geklopt zal worden,  kon Elias niet meteen aangeven. Een andere vraag die de bewindsman stelt, is hoe groot de verhoging zal zijn.

Hij merkt op dat dat het allerbelangrijkste is wat nu speelt. Aangezien de bewindsman niet direct kon aangeven wat het zal worden, gaf hij de krant te kennen dat daar de komende maanden meer over gehoord zal worden. Hij legt uit dat niet alleen het Ministerie van Volksgezondheid hiermee belast is, maar dat er een onderraad is onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin die uiteindelijk de knoop zal moeten doorhakken. De minister onderkent dat de gezondheidssector al geruime tijd in moeilijk vaarwater verkeert. Hij merkt op dat de SRD 300 miljoen extra die door De Nationale Assemblee (DNA) is goedgekeurd voor volksgezondheid, niet zaligmakend zal zijn. “Wat er in elk geval gedaan zal worden gedurende mijn ministerschap, is dat de zorg niet verder achteruitgaat en dan hoop ik met wat maatregelen, in samenspraak met alle actoren, de zorg weer op rails te krijgen.”

De bewindsman zegt dat er een denktank is ingesteld. Het gaat volgens hem weliswaar om een informele denktank die door hem is ingesteld  waarin alle belangrijke actoren zitten, zoals de voorzitter van DNA en een vertegenwoordiger van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Elias zegt zo alle actoren bij elkaar te willen hebben die te maken hebben met de gezondheidssector om in elk geval de sector weer goed op rails te brengen…[+]