Geldstroom en ‘ondergronds bankieren’ in zaak Kromosoeto en kompanen gepresenteerd

PARAMARIBO – Een onderinspecteur van politie heeft gisteren de geldstroom gepresenteerd in de zaken van Ginmardo Kromosoeto, Gardelito Hew A Kee, Bryan Jurgens, Robert Putter, Wantley Sardjo en Joy ten Berge in een tweeënhalf uur durende powerpointpresentatie. Daarbij noemde de wetsdienaar het ondergrondse bankieren dat hij in zijn onderzoek heeft geconstateerd. 

Volgens de onderinspecteur is er vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geld overgemaakt naar de rekening van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Dat gebeurde in opdracht van toenmalige minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Het zou gaan om SRD 2.3 miljoen, die kwam van de rekening van het Kabinet van de President en werd overgemaakt naar de SPSB. Het bedrag is vervolgens voorgeschoten door de SPSB naar vier verschillende bankrekeningen, waaronder New Vision International, Investment Partner en de privérekening van Kromosoeto. Bij New Vision International en Investment Partner kwam Robert Putter in beeld. Vanuit de privérekening van Kromosoeto werd een lening afgelost. Verder gaf hij aan dat er een raadsvoorstel was ondertekend door Hoefdraad van SRD 481 miljoen. Van dit bedrag zou SRD 150 miljoen bestemd zijn voor het woningbouwfonds, maar het geld werd gestort op de rekening van Investment Partner. Raadsman Murwin Dubois merkt op dat Kromosoeto in die periode toen de SRD 150 miljoen was overgemaakt, met verplicht verlof was. Er zou toen met de waarnemend SPSB-directeur contact zijn opgenomen en niet met Kromosoeto. Hierbij werd door de politieman een WhatsApp-chat tussen Hoefdraad en Kromosoeto gepresenteerd. Hoefdraad geeft daarbij aan dat hij SRD 480 miljoen door de Raad van Ministers zal blazen. Daarop gaf Kromosoeto in de chat aan dat hij van de Centrale Landsaccountsdienst (CLAD) kwam en stuurde ook een bericht ‘Wo nak den, inclusief pg.’ Op de zitting gaf Kromosoeto aan dat hij privéberichten naar Hoefdraad heeft gestuurd, maar hij kan zich die niet meer herinneren. Voorts kwam ter sprake de lening tussen de SPSB en Jurgens van 1 miljoen euro. Er zou een leningsovereenkomst worden gesloten, maar die is niet gefinaliseerd. Jurgens heeft kwijtschelding gehad van de bank. Hij had initieel gesproken met Kromosoeto. Verder heeft hij schuldbekentenissen getekend en hij heeft in opdracht van Kromosoeto twee onroerende goederen overgedragen aan Putter. Op vragen van zijn raadsman Raoul Lobo gaf Jurgens aan dat de onroerende goederen zijn overgedragen aan de bank, waarna de lening is kwijtgescholden. De politieman zei dat de onroerende goederen niet zijn overgedragen op naam van de SPSB. Over Hew A Kee kwam ter sprake dat hij geld vanuit het buitenland moest ontvangen. Hij had kunstcollecties verkocht via Putter. Volgens Hew A Kee haalde hij geld, dat hij uit het buitenland had ontvangen, van zijn bankrekening. De politieman getuigde dat ondergronds bankieren aan de orde is gekomen, want geld werd overgemaakt naar rekeningen om dat geld weer van de bank op te nemen. Daarbij was de herkomst van het geld niet te zien. Over Ten Berge is door de politieman aangegeven dat zij nooit heeft gewerkt voor de SPSB, maar geld heeft ontvangen. Kromosoeto heeft echter aangegeven dat Ten Berge wel voor de bank heeft gewerkt.
Raadsman Guno Castelen merkte op dat iemand niet bij de bank hoeft te zijn om daar te werken. In deze zaak bracht raadsvrouw Nailah van Dijk onder de aandacht dat in een proces-verbaal van de politieman van 24 augustus 2020 staat dat hij aangeeft dat in beide onderzoeken namelijk CBvS en SPSB vaststaat dat die raakvlakken hebben. De politieman bevestigt dat het om zijn proces-verbaal gaat, maar het onderzoek in de SPSB-zaak begon niet in 2020. De verdachten krijgen rechtsbijstand van raadslieden Dubois, Van Dijk, Lobo en Guno Castelen. WJ …{+}