Laatste piloot die in 1942 betrokken was bij aanval VS op Japan overleden

piloot

Richard Cole, de laatste piloot die betrokken was bij een grote Amerikaanse vergeldingsaanval op Japan in april 1942, is dinsdag op 103-jarige leeftijd overleden. De familie heeft de luchtmacht volgens ABC News van het overlijden van Cole op de hoogte gesteld. “Hij is weer verenigd met zijn mede-Raiders”, stelde zijn zoon.

De zogenoemde ‘Doolittle Raid’ geldt als een van de meest gewaagde luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt had de missie geïnitieerd als vergelding voor de Japanse aanval op Pearl Harbor in december 1941. Cole werd in 1915 geboren in Dayton, Ohio. Hij studeerde aan de Ohio University toen hij zich in november 1940 aanmeldde als piloot bij de luchtmacht.

De jonge vlieger meldde zich begin 1942 aan als vrijwilliger voor een speciale missie, die de ‘Doolittle Raid’ bleek te zijn. Met de gerichte aanval op Japan wilde Roosevelt duidelijk maken dat het land niet onkwetsbaar was. Hij hoopte dat de aanval verwarring zou zaaien in de hoofden van de inwoners en ze zou laten twijfelen aan de betrouwbaarheid van hun leiders. Bovendien hadden de Amerikanen na de aanval op Pearl Harbor, waarbij bijna 2.500 mariniers omkwamen, dringend behoefte aan een overwinning die bijdroeg aan het tanende moreel.(NU)…[+]