Nederlandse handelaren: Nog veel vragen over Trumps ‘kaastaks’

nederlandse

De Nederlandse kaasbranche dreigt geraakt te worden door hogere Amerikaanse invoertarieven op Goudse en Edammer kaas. Binnen de branche zijn er nu vooral vragen, blijkt uit een rondgang van NU.nl. Om welke kazen gaat het precies, hoe hoog worden de tarieven en wanneer worden ze eventueel ingevoerd?

“Ik dacht: ik moet even met mijn collega’s van export praten”, zegt Henriëtte Westland van Westland Kaas, onder meer bekend van Old Amsterdam. “Amerika is een belangrijk land voor ons. Aan de andere kant: je weet het maar nooit met Trump. Hij roept wel vaker wat.”

René van Buitenen van zuivelbrancheorganisatie NZO vindt het ook lastig in te schatten hoe waarschijnlijk de hogere handelstarieven zijn. “Het is een dreigement, en de lijst bevat van alles, van helikopteronderdelen tot skipakken. Hoe hoog de tarieven zouden worden, is ook niet duidelijk. Dat maakt het allemaal zo onzeker.” De NZO vertegenwoordigt dertien ondernemingen, die in totaal 98 procent van alle melk in Nederland verwerken.(NU)…[+]