Parijs steunt Internationaal Strafhof

Parijs-steunt

FRANKRIJK   –  De Franse regering heeft uitdrukkelijk steun uitgesproken aan het Internationaal Strafhof (ICC). Het is een reactie op dreigende taal van de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton. Die heeft het hof al dood verklaard.

“Frankrijk, samen met zijn Europese partners, steunt het Internationale Strafhof zowel in het betalen van contributie als in samenwerking met het hof.” Dat moet volgens een woordvoerster van het Franse minister van Buitenlandse Zaken in staat worden gesteld zijn taken ongehinderd, onafhankelijk en onpartijdig uit te oefenen, overeenkomstig de beginselen die zijn vastgelegd in het Statuut van Rome.

Dat statuut is het fundament van het ICC dat formeel in 1998 werd opgericht, maar in 2002 feitelijk aan het werk ging in Den Haag. Onder meer China, Rusland en de VS doen niet mee, 123 andere landen wel.

De VS zijn altijd een fel tegenstander van het ICC geweest. De Nederlandse minister Blok (Buitenlandse zaken) zei dinsdag dat dit (de dreigementen van Bolton) past in een lijn die eerder is uitgezet. De VS vrezen vanaf het begin af aan dat het ICC Amerikaanse militairen of bestuurders gaat vervolgen over buitenlands militair ingrijpen. (De Telegraaf)…[+]