Parmessar vindt dat regering onvoldoende aandacht besteedt aan klimaatverandering

Parmessar

PARAMARIBO – De regering besteedt volgens de fractieleider van De Nationale Democratische Partij (NDP), Rabin Parmessar, onvoldoende aandacht aan de gevolgen van klimaatverandering. Raadzaam zou zijn als de regering dit vraagstuk opneemt in haar beleidsplannen.
De afgelopen periode is Suriname niet bespaard gebleven van de nadelige gevolgen van klimaatverandering. Een van de voorbeelden is de uitdroging van het Bigi Pan-gebied in het rijstdistrict Nickerie. Niet alleen in dit district, maar ook in vele andere gebieden in ons land is het er kurkdroog. “Elk jaar stijgt onze zeespiegel met minimaal 4 mm en de gevolgen hiervan zijn enorm. Neemt u Weg naar Zee als voorbeeld. Ik heb gevraagd dat de regering ons komt informeren over de situatie daar. Er is veel zoutwater gestroomd naar de agrarische gebieden daar met zeer nadelige gevolgen voor de planten en vissen”, haalde de parlementariër dinsdag aan in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de wijziging Milieu Raamwet.
Parmessar hield het parlement voor dat de boeren uit het gebied momenteel dringend hulp nodig hebben. Een goed plan vanuit de regering ontbreekt er, helaas. Volgens de fractieleider zijn boeren in 2022 al slachtoffer geworden van grote wateroverlast. Er was toen SRD 100 miljoen vrijgemaakt voor hulp. Echter, niet alle boeren hebben kunnen putten uit deze ondersteuning.
“De SRD100 miljoen is zeer selectief toegekend aan boeren die vermoedelijk ‘friends and family’ zijn van de regering. Een aantal van hen, die niet in aanmerking zijn gekomen, kampen nog met grote problemen. Een onderzoek naar recht- en doelmatigheid van de SRD 100 miljoen, waarnaar de NDP-fractie heeft gevraagd, is nog niet geëffectueerd. Helaas”, aldus Parmessar.

Wat hem dwarszit, is dat voorlichting en preventieve maatregelen vanuit de regering tekort schieten. Er wordt geen voorlichting gegeven voor wat betreft seizoenverandering of verschuivingen. Dit heeft grote gevolgen voor diverse sectoren, waaronder met name de agrarische sector. Naar zeggen van het assembleelid zal onze dure infrastructuur aangepast moeten worden, wat heel veel werk, inspanningen en geld zal kosten. Veel straten zullen verhoogd en/of verplaatst moeten worden. Dijken zullen aangelegd moeten worden.
Volgens de parlementariër zijn de debatten die het parlement voert over de raamwet noodzakelijk om de veelzijdige aard van deze kwestie te onderkennen, die technische, maatschappelijke en politieke dimensies omvat. “We staan op een kritiek moment, waar de urgentie van de milieu-uitdagingen moedige en beslissende actie vereist. Vanuit technisch oogpunt is het overduidelijk dat onze planeet te maken heeft met een ongekende aantasting van het milieu. Ook in Suriname is dit voelbaar en merkbaar. Klimaatverandering, vervuiling, ontbossing en verlies aan biodiversiteit bedreigen ecosystemen en brengen het welzijn van huidige en toekomstige generaties in gevaar. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten we wetgeving, die wetenschappelijk bewijs omarmt en innovatieve oplossingen hanteert, aannemen”, onderstreept de fractievoorzitter van de NDP.…[+]