Religieuze leiders komen bijeen tijdens Pancap-meeting

aids

PARAMARIBO – Naar schatting leeft 1.4 procent van de Surinaamse bevolking met het hiv-aidsvirus. Hoog op de agenda van de Pan Caribbean Partnership Against HIV and aids (Pancap)-meeting, stond daarom het gezamenlijk aandragen van oplossingsmodellen om het aantal besmettingen met dit virus omlaag te brengen. Dit meldt het Ministerie van Volksgezondheid in een persbericht.

De bijeenkomst die op 19 oktober van start ging, werd de volgende dag vervolgd waarbij groepsdiscussies centraal stonden. Bekeken werd hoe via religie en spiritualiteit een maatschappelijke bijdrage te leveren aan het beperken van het aantal gevallen, met als uiteindelijk doel het elimineren van het hiv-aidsvirus. Volgens dominee Danielle Dokman van de Evangelische Lutherse Kerk, is het onderwerp seksualiteit nog steeds taboe. Ze pleit voor meer openheid binnen gezinnen, maar ook binnen de religieuze organisaties zodat jongeren op de juiste manier kunnen worden begeleid. Verder gaf zij aan dat er onder ander gebruik gemaakt zal worden van counselinggesprekken, thema-avonden en Bijbelstudie om de boodschap over te brengen.

Lucien Govaard, Pancap Champion for Change, verduidelijkte dat de sessies noodzakelijk zijn om ook vanuit deze invalshoek een bijdrage te leveren aan het nastreven van de gedane beloften. Eén daarvan is om het aidsvirus uiterlijk in 2030 wereldwijd te elimineren. Het is de eerste keer dat de religieuze en spirituele leiders op nationaal niveau bij elkaar komen. Aanwezig waren vertegenwoordigers van onder andere het Rooms Katholiek Bisdom, de Sanathan Dharm, diverse gemeenten van het Volle Evangelie, de Bahá’i Gemeente, de Evangelische Lutherse Gemeente en de Evangelische Broedergemeente…[+]