Staatsolie met obligatie van USD 195 miljoen naar internationale kapitaalmarkt

staatsolie

PARAMARIBO – Staatsolie Maatschappij Suriname NV heeft gisteren USD 195 miljoen aan obligaties uitgegeven in Suriname en op Curaçao. Deze obligatie-uitgifte is internationaal genoteerd aan de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX). De Surinaamsche Bank NV is de arrangeur.

In totaal is met deze internationale obligatie-uitgifte USD 195.067.000 aangetrokken, ruim USD 45 miljoen meer dan het beoogde bedrag van USD 150 miljoen. Voor Staatsolie is dit een teken dat de Surinaamse samenleving, en nu ook internationale beleggers, vertrouwen hebben in het bedrijf. Van de huidige obligatiehouders heeft ongeveer 85 procent wederom geïnvesteerd in deze obligatie-uitgifte.

De notering van de obligatie 2020-2025/2027 aan de DCSX is voor Staatsolie de eerste beursgang ooit en de eerste stap op de internationale kapitaalmarkt. De internationale beursnotering biedt de beleggers (in Suriname en op Curaçao) een beter verhandelbare obligatie dan tevoren. Ook krijgt Staatsolie toegang tot internationale beleggers op Curaçao, die geïnteresseerd zijn in goed renderende regionale beleggingen. Met de derde obligatie-uitgifte is er financiering aangetrokken met als doel de vernieuwing van de Staatsolieobligatie 2015-2020 en de uitvoering van projecten die deel uitmaken van het investeringsprogramma 2020-2027, inclusief de investering in de Pikin Saramacca goudmijn van Iamgold Rosebel Gold Mines.

“De verwachting is dat na de recente olievondst in Blok 58, Maka Central-1, er meerdere ontdekkingen zullen volgen. Staatsolie zal kapitaal nodig hebben, wil het bedrijf zijn contractueel vastgestelde belang nemen in de vondsten indien die tot ontwikkeling en in productie worden gebracht. Staatsolie bevindt zich in een kansrijke positie en zal toegang tot internationaal kapitaal moeten hebben om toekomstige investeringen in de offshore-olieproductie te plegen. Hiertoe zullen verschillende financieringsopties verder worden onderzocht, waaronder een aandelenemissie en internationale obligaties genoteerd in bijvoorbeeld Londen of New York. De internationale obligatie voor USD 195 miljoen genoteerd aan DCSX is een van de manieren om Staatsolie te introduceren op de internationale kapitaalmarkt”, meldt het bedrijf in een persbericht.

Voor de Staatsolieobligatie 2020-2025/2027 zijn er coupures uitgegeven van USD 100 en USD 30 duizend. De looptijden zijn 5,5 jaar tegen 7 procent rente of 7 jaar tegen 7,5 procent rente per jaar. De rente-uitkering is twee keer per jaar, in maart en september. De eerste rentebetaling is op 23 september 2020…[+]