Stichtingsdag van Quito

ecuador

Tijdens de verovering door Spanje was de Incastad Quito in het tegenwoordige Ecuador tot de grond toe afgebrand en is op 6 december 1543 opnieuw gesticht onder de naam ‘Muy noble y muy leal ciudad de San Francisco de Quito’. Quito is de hoofdstad van Ecuador en van de Ecuadoriaanse provincie Pichincha. De stad ligt twintig kilometer ten zuiden van de evenaar, op de westelijke helling van de Pichincha, een actieve vulkaan in het Andesgebergte. De stad heeft een gemiddelde hoogte van 2.850 meter boven zeeniveau. Over de vraag of het daarmee de hoogste of de op één na hoogste hoofdstad in de wereld is heerst onduidelijkheid: de stad La Paz in Bolivia ligt hoger en van daaruit wordt de politiek van het land bedreven, maar de officiële Boliviaanse hoofdstad Sucre (waar echter geen hoofdstedelijke activiteiten plaatsvinden) ligt lager.

Volgens de laatste telling (2004) wordt de stad bevolkt door ruim 1,8 miljoen mensen. Daarmee is het de tweede stad van het land, na Guayaquil. Quito heeft een historisch centrum dat na dat van Havana in Cuba het grootste is van Latijns-Amerika. In 1978 werd het centrum op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Doordat het stadscentrum geplaagd werd door ernstige criminaliteit, dreigde Unesco die plaatsing echter ongedaan te maken. Door een grootscheeps beveiligingsoffensief aan het begin van het millennium kon die dreiging gekeerd worden. In de hooglanden van Quito woonde tot in de 13e eeuw het volk van de Quitus, dat later door de uit de kuststreken afkomstige Caras werd onderworpen.

Beide volken vermengden zich tot de Shyri en dat volk bleef de streek bewonen tot de komst van de Inca’s in de 15e eeuw. Na de verovering door de Inca’s was Quito naast Cuzco en Cajamarca (beide in het huidige Peru) een belangrijke stad in het Incarijk. De stad werd het centrum van het rijk van keizer Atahualpa, die in een oorlog verwikkeld raakte met zijn broer Huascar die vanuit Cuzco opereerde. Tijdens de verovering door de Spanjaarden in 1534 werd de stad tot de grond toe afgebrand en opnieuw gesticht onder de naam Muy noble y muy leal ciudad de San Francisco de Quito (Zeer hoogstaande en zeer loyale stad van Sint Franciscus van Quito).

.(Bron: beleven)(Foto:tenzingtravel.nl)…[+]