Suriname neemt deel aan Internationale Natuurkunde Olympiade

natuurkunde

PARAMARIBO –  Suriname neemt dit jaar ook deel aan de Internationale Natuurkunde Olympiade in Lissabon, Portugal. Het team bestaat uit de vijf winnaars van de Nationale Natuurkunde Olympiade. Dit is een jaarlijks terugkerend toernooi dat sinds 1990 in Suriname wordt georganiseerd door het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname (CNOS). De Internationale Natuurkunde Olympiade duurt van 21 tot 29 juli.

De vijf scholieren Keane Ramdin (Ewald Meyer Lyceum), Vidjaya Lachman (Henry Hassankhan Scholengemeenschap), Rianne Tsai (Hoogendoorn Atheneum), Praveesh Ramroop (JC de Miranda Lyceum) en Mubarc Yusuf (JC de Miranda Lyceum) zijn de winnaars van de Nationale Natuurkunde Olympiade. Uit de circa 125 deelnemers werden uiteindelijk de vijf besten geselecteerd. De vijf winnaars vertrekken samen met twee begeleiders Bing Tan en Ignaas Jimidar naar Portugal.

De nationale ronde bestaat uit het oplossen van een aantal zeer moeilijke theoretische opgaven en het uitvoeren van practicumopdrachten in de natuurkunde. De nationale olympiade bestaat uit vier rondes. De eerste ronde startte in juni 2017 en de laatste vond plaats in juni 2018. De deelnemende vwo-scholieren volgden een selectietraject dat werd verzorgd door docenten van de universiteit en andere natuurkundigen.

Suriname neemt dit jaar voor de 23ste keer deel aan de Internationale Olympiade. Samen met scholieren uit 90 andere landen zullen de Surinaamse leerlingen strijden om een medaille in de natuurkunde. Suriname heeft in 2014 een bronzen medaille in de wacht weten te slepen…[+]