Trump stelt dat klokkenluider ‘verkeerd beeld schetst’ en eist ontmoeting

trump

De Amerikaanse president Donald Trump eist een ontmoeting met de klokkenluider die aan de bel trok over een telefoongesprek dat Trump voerde met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky. Volgens de president heeft hij een totaal verkeerd beeld geschetst van dat gesprek, stelt Trump maandag in een reeks Twitter-berichten.

Eerder deze week liet Trump al weten dat hij vindt dat de klokkenluider “net zo goed een spion genoemd kan worden”. Met spionnen zou er vroeger heel anders afgerekend worden, aldus de president.

Volgens de klokkenluider zette de Amerikaanse president de dit jaar verkozen Zelensky onder druk om belastende informatie over presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon te vinden. Als drukmiddel zou Trump ongeveer 400 miljoen dollar (ruim 365 miljoen euro) aan steun voor Oekraïne hebben achtergehouden. De Democraten zien het omstreden voorval als bewijs dat de president zijn macht gebruikt om de presidentiële verkiezingen van 2020 te beïnvloeden en zijn een onderzoek gestart naar een afzettingsprocedure.(NU)…[+]