Wereld Parkinson Dag

world

Op Wereld Parkinson Dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson en voor Parkinsonismen. Wereld Parkinson Dag vindt jaarlijks plaats op 11 april, de geboortedatum van de Engelse arts James Parkinson. Dat is degene die de verschijnselen van de ziekte van Parkinson het eerst als een samenhangend geheel heeft herkend en beschreven.

Sir James Parkinson was een Britse arts die in 1817 in een medisch artikel een toen nog onbekende ziekte omschreef die later naar hem vernoemd werd, de ziekte van Parkinson. De beschrijvingen van Sir James Parkinson waren zo gedetailleerd dat hij andere inspireerde om nader onderzoek te doen naar de ziekte ‘shaking palsy’. De grondlegger van de neurologie, de Franse arts Jean-Martin Charcot, verbond de naam van Parkinson in 1876 aan het syndroom wat tot die tijd alleen bekend stond onder de naam ‘shaking palsy’. Pas in 1912 kreeg Sir James Parkinson de erkenning die hij verdiende.

Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencellen langzaam af. Daardoor veranderen bewegingen, uiterlijk en gedrag. Van de duizend mensen hebben er een of twee de ziekte van Parkinson. De meeste mensen met de ziekte van Parkinson zijn ouder dan 65 jaar. Echter hebben deskundigen recent voorspeld dat door de vergrijzing het aantal mensen met Parkinson de komende 10 tot 15 jaar zal verdubbelen. Maar er worden in verhouding ook steeds meer dertigers en veertigers ziek…[+]